Youth Film Lab | Script Development Workshop

Përgjatë First Step Film Festival 2017, do të organizohet “Sctipt Development Workshop”workshopi i zhvillimit te skenarit (per filma te shkurter). Ky workshop do te jete pjesë e Youth Film Lab, programi i ri i FSFF drejtuar kineasteve te rinj. Këtë vit kemi selektuar katër projekte nga katër kineastë të rinj. Tre prej tyre janë nga Shqipëria dhe një nga Kosova. Përgjatë katër ditëve skenaristët e rinj, do të kenë munësinë të zhvillojnë skenarët e tyre, duke i çuar ato në një tjetë nivel.
Workshopi do të mbahet nga, Wim Vanacker, kreu i European Short Pitch.
Ky event vjen në bashkepunim mes FSFF dhe European Short Pitch, pjese e NISIMASA.

During FIsrt Step Film Festival 2017, will be held “Script Development Workshop”, the workshop of script development (for shorts). This workshop will be part of Youth Film Lab, the new FSFF program directed at young filmmakers. This year we have selected four projects from four young filmmakers. Three of them are from Albania and one from Kosovo. Over the next four days young screenwriters will have the opportunity to develop their own scenarios, bringing them to a different level. The workshop will be held by Wim Vanacker, head of European Short Pitch. This event comes in collaboration between FSFF and European Short Pitch, part of NISIMASA.

PROJEKTET E SELEKTUARA / SELECTED PROJECTS

Aldo Marku (AL) – PRITJA | THE WAIT
Blerina Goce (AL) – KONCERTI| CONCERTO
Kejdi Demneri (AL) – NE VITET E STUHISHME|IN THE STORMY YEARS
Leart Rama (KS) – ANDËRR | A DREAM

The Tutor

Wim Vanacker

Short Biography

Wim Vanacker was born in Izegem, Belgium. After studying psychology and filmstudies in Gent and Antwerpen, he moved to Dublin to work as a psychologist in the field of drug addiction. During this period he was employed as a film critic and a programmer for several filmfestivals. After which he moved to Paris and picked up studying again at EICAR, the International Film School of Paris where he made two shorts. Endgame, which got selected for 24 festivals and won 5 awards along the way, and The Naked leading the Blind, which got selected for 60 festivals thus far while winning 20 awards. After graduating, he discovered NISI MASA – European Network of Young Cinema and started off working as the project coordinator of the MEDIA funded project, European Short Pitch to finally become the Head of the Script Department. On the side, he also works as a script consultant, tutor and guest speaker for festivals such as Cannes, Clermont-Ferrand, Encounters and Interfilm. Recently, he founded Sireal Films, a Brussels based production company where he produced the VAF funded short film empire by Kristof Hoornaert. As a Writer / Director, he’s currently developing two short films, First Aid and [ˈsɪə.ri.əl ].

Wim Vanacker ka lindur në Izekem të Belgjikës. Pasi studioi psikologji dhe Film Studies në Gent dhe Antverpen, ai u zhvendos në Dublin për të punuar si psikolog në fushën e varësisë ndaj drogës. Gjatë kësaj periudhe ai ishte I punësuar si kritik filmi dhe programues për disa festivale filmash. Pas këtyre eksperiencave ai u zhvendos në Paris dhe zgjodhi të studiojë sërisht në EICAR, në Shkollën Ndërkombtare të Filmit në Paris, ku bëri dy filma të shkurtër. Endgame, që u selektua në 24 festivale dhe mori çmime në 5 prej tyre, dhe The Naked leading the Blind, që u selektua në 60 festivale dhe deri më tani ka fituar 20 çmime. Pasi u diplomua, ai zbuloi NISI MASA – European Network of Young Cinema dhe filloi të punojë si koordinator projekti në European Short Pitch, një projekt I financuar nga MEDIA, për tu bërë Kryetar I Departamentit te Skenarit. Perpos kësaj, ai punon si konsultant skenari, tutor dhe si spiker I ftuar për festivale si Kana, Clermont-Ferrand, Encounters dhe Interfilm. Së fundmi, ai themeloi Sireal Films, një kompani produksioni e bazuar në Belgjikë që prodhoi VAF funded short film empire nga Kristof Hoornaert. Si autor/ Regjisor, ai po zhvillon për momentin dy filma të shkurtër, First Aid dhe [ˈsɪə.ri.əl ].